k ni antra mknn yg haku suka mkn kat Kl ni..ala...kt sbah pon de gak..tp yg kt sni dia lain skit..selain saiznya agk besar..kuihnya tebal..hrganya mahal dn rsaya pelbagai.. mcm2..jom study nak buat Apam Balik..heheh

RESEPI APAM BALIK
Bahan-bahan
Batter
* 1 cwn tepung naik sendiri - SRF
* 2 sb gula
* 3/4 cwn susu segar or less - resepi asal 1 cwn tp agak cair
* 1 sk esen vanila
* 1 biji telur
* ¼ sk baking soda
* ½ sk baking powder -nih hana add - x buh pon xpe sbb dh guna SRF
* Secubit garam - jika gune butter bergaram, abaikan ni
* 1 sb minyak masak@butter cair
Toppings
* ½ cawan kacang tanah panggang - tumbuk kasar
* 2 sb gula - add or less - leh campur skali dgn kacang
* ¼-½ cwn jagung cream
* Sedikit butter
Cara-cara
* Dalam mangkuk besar pukul telur dan juga gula sehingga gula hancur.
* Masukkan 1/2 cwn susu dan kacau sebati.
* Masukkan tepung, baking soda, baking powder. Kacau. Masukkan baki susu (jika terlalu pekat) dan juga minyak. Kacau lagi sebati.Perap sekejap lam 15min.
* Panaskan kuali non-stick dgn api kecil. Tuang adunan sesenduk. Tutup sebentar.
* Buka dan taburkan kacang, jagung, gula, dan sedikit butter.
* Biarkan sebentar. Kemudian angkat dan lipat. Sejukkan dan potong.
p/s: ha..amcm?? ok tak..hehe..actly resepi ni haku tapau dr blog oang len...tak tau betul ke tak respi dia ni...ti kita try sma2 ok..heheh
No comments:
Post a Comment